Συνταγές

Πιταράκια Πιταράκια
Γλυκό Κουφέτο Γλυκό Κουφέτο
Καρπουζόπιτα Καρπουζόπιτα

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές της Μήλου.

Πιταράκια

Για το Μίγμα:

1.         1/2 κιλό αλεύρι
2.         1 1/2 φλυτζάνι νερό χλιαρό
3.         2 κουταλιές λάδι ελιάς
4.         χυμό μισού λεμονιού
5.         αλάτι

Για τη Γέμιση:

1.         Ξερό τυρί Μήλου
2.         1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό, τριμμένο
3.         πιπέρι
4.         λάδι για το τηγάνισμα

Τρόπος Παρασκευής:

Βάζουμε το αλεύρι σε μια  λεκανίτσα. Φτιάχνουμε ένα βουναλάκι και στη μέση κάνουμε μια λακουβίτσα για να ρίξουμε το λάδι, το χυμό από το λεμόνι και το αλάτι.
Αρχίζουμε να πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά και ομοιόμορφη ζύμη. Μόλις το προζύμι "ξεκουραστεί" ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια, με τη βοήθεια ενός ποτηριού. Πάνω σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά από το μίγμα και μετά το κλείνουμε, έτσι ώστε να έχει σχήμα μισοφέγγαρου, πατώντας το γύρω-γύρω με την άκρη ενός πιρουνιού. Έπειτα ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τα σιγοτηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.


Γλυκό Κουφέτο

Πολτό στρογγυλής άσπρης κολοκύθας (χαμηλής)

Οι ποσότητες των υπόλοιπων υλικών εξαρτώνται από το πόσα ποτήρια πολτό θα βγάλει η άσπρη στρογγυλή κολοκύθα.

Για κάθε ποτήρι του νερού πολτό της κολοκύθας βάζετε:

1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού μέλι
4 ξυλαράκια κανέλας
3 βανίλιες
1 κιλό ή και περισσότερα (αν θέλουμε) αμύγδαλα ζεματισμένα, χωρισμένα στη μέση και ελαφρά καβουρδισμένα

Τρόπος Παρασκευής:

 

Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα από την εξωτερική της φλούδα και την καθαρίζουμε από τα σπόρια. Κόβουμε την ψίχα της σε κομμάτια, την ξύνουμε στην ξύστρα και στύβουμε πολύ καλά τον πολτό της.

 

Ρίχνουμε σε ανάλογη σε μέγεθος κατσαρόλα πρώτα όλα τα άλλα υλικά μαζί, και μετά χώρια τη ζάχαρη και τα βράζουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ο πολτός της κολοκύθας να κάνει φούσκες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει καλά, ανακατεύοντας το συνεχώς. Όταν στέκεται πάνω στο κουτάλι του γλυκού, τότε είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 

Όταν κρυώσει το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο.


Εναλλακτική Συνταγή για Γλυκό Κουφέτο

Υλικά:

1 κιλό λευκή κολοκύθα καθαρισμένη

1/2 κιλό ζάχαρη

1/2 μέλι

1 φλυτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση κατά μήκος

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό

Χυμός ενός λεμονιού

Τρόπος Παρασκευής:

Κόβουμε την κολοκύθα σε λεπτές φέτες, όπως τις τηγανητές πατάτες και την αφήνουμε μέσα σε ασβεστόνερο για 5 λεπτά. Την ξεπλένουμε πολύ καλά και την στραγγίζουμε.

 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε την κολοκύθα και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι, ξαφρίζοντας όσες φορές χρειαστεί.

 

Προς το τέλος, ρίχνουμε τ' αμύγδαλα, χωρισμένα στη μέση, και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να δέσει το σιρόπι. Όταν κρυώσει το γλυκό, το μεταφέρουμε σε βάζα.


 

Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα

Υλικά:

1/2 κιλό λαζάνια ή ταλιατέλες, λίγο αλάτι και λάδι

Για την σκορδαλιά:

3 μέτριες πατάτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι ή λεμόνι

1 φλιτζάνι γάλα

2 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι

Για την κόκκινη σάλτσα:

4 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 μέτριες κουταλιές λιαστό πελτέ

αλάτι,πιπέρι, δυόσμο(προαιρετικά),λίγο κανέλα, 2 φύλλα δάφνη

Τρόπος Παρασκευής:

 

Βράζουμε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό στο οποίο ρίχνουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες. Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε τις πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και τον βράζουμε μαζί με το γάλα, το ξύδι και το λάδι. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, καίμε λίγο τον πελτέ και βάζουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί. Σερβίρουμε τα λαζάνια και τα περιχύνουμε με τη σκορδαλιά. Από πάνω βάζουμε τη σάλτσα. Η αντίθεση αυτών των 2 σαλτσών μετατρέπει ένα απλό πιάτο σε ένα εξαιρετικό έδεσμα. Πασπαλίζουμε με Μηλέϊκο λαδοτύρι


Καρπουζόπιτα

Υλικά:

1.         Μισό καρπούζι (περίπου 5 - 6 κιλά)
2.         2 - 3 κουταλιές ελαιόλαδο, Σουσάμι, Κανέλα, Μέλι (περίπου 200 ml)
3.         Αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη

Τρόπος Παρασκευής:

 

Κόβουμε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια και το καθαρίζουμε από τα κουκούτσια. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το στίβουμε με τα χέρια, έτσι ώστε να χάσει όσο πιο πολλά υγρα γίνετε, αλλά να μην το διαλύσεις κιόλας.

 

Αφήνουμε το καρπούζι να μείνει στο τρυπητό και να στραγγίσει μόνο του, τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά το πλάθουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 6 - 7 κουταλιές αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μεγαλύτερο μέρος από το μέλι. (Οι αναλογίες είναι σχετικές. Προσέξτε λοιπόν τις ποσότητες στο λάδι και το αλεύρι. Πρέπει να τα προσθέτουμε σιγά-σιγά και λίγη-λίγη την ποσότητα, με προσοχή να μην  την υπερβείτε.) Ιδανικά το μείγμα θα πρέπει να μην είναι πολύ πηχτό και σε καμία περίπτωση νερουλό. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει, αλείφοντάς το με λάδι. (Προσοχή: Αδειάζετε με τέτοιο τρόπο το μείγμα, έτσι ώστε να μην ξεπεράσει σε ύψος τα 2 - 2,5 εκατοστά. Το καλύπτετε με σουσάμι και το βάζετε για ψήσιμο (45 με 50 λεπτά). Μόλις βγάλουμε την καρπουζόπιτα καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι και περιμένουμε να το απορροφήσει.


 

Μηλέικη Κολοκυθοτυρόπιτα

Υλικά για τη Ζύμη:

8-9 φύλλα (3 ποτήρια αλεύρι, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλιά σουπ. Ξύδι, ένα ποτήρι λάδι και αλάτι) ή εναλλακτικά ένα πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

Υλικά για τη Γέμιση

  1. 2 κιλά κολοκύθα μηλέικη
  2. 6 αβγά
  3. 1 κιλό τριμμένο τυρί μηλέικο ή φέτα
  4. 1 ποτήρι του κρασιού γάλα
  5. 2-3 κουταλιές σούπας κατσικίσιο βούτυρο
  6. Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής:

Σε μία λεκάνη τρίβουμε την κολοκύθα και τη βάζουμε να σουρώσει και να στραγγίσει. Στη συνέχεια πλάθουμε τα φύλλα, εκτός και αν έχουμε έτοιμα, οπότε χρησιμοποιούμε αυτά. Χτυπάμε τα αβγά και ανακατεύουμε στη λεκάνη με το κολοκύθι το τυρί, ενώ προσθέτουμε και λίγο αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και το στρώνουμε με 2-3 φύλλα, αφήνοντας να προεξέχουν 15 εκατοστά από το ταψί. Έπειτα απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης και στρώνουμε πάλι 2-3 φύλλα, απλώνουμε το υπόλοιπο της γέμισης και κρατάμε μία μικρή ποσότητα για το τέλος. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα με ένα πινέλο και τοποθετούμε 2-3 φύλλα ζαρωμένα. Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, το γάλα και λίγο βούτυρο. Τέλος, ψήνουμε για μία ώρα στους 150 βαθμούς.


Χοίρος φούρνου με μηλέικο πελτέ

Υλικά:

  1. 1,5 κιλό σπάλα χοιρινή κομμένη
  2. 2 κρεμμύδια κομμένα φέτες
  3. 4 δόντια σκόρδο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  4. 200γρ. μηλέικος πελτές
  5. 2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες στον τρίφτη
  6. 200γρ. μέλι
  7. 200γρ. ελαιόλαδο
  8. 3 κουτ. Σούπας χοιρινή γλύνα (προαιρετικά)
  9. ½ φλιτζάνι του καφέ ξύδι
  10. 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
  11. 1 κουταλάκι γλ. μοσχοκάρυδο
  12. 2 κουταλάκια γλ. πιπέρι μαύρο
  13. 1 κουταλάκι γλ. πιπέρι κόκκινο (προαιρετικά)
  14. 2 κουταλάκια γλ. θυμάρι
  15. 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Τρόπος Παρασκευής:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το χοιρινό και τις πατάτες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να μαριναριστεί το κρέας καλά. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2-3 ώρες και κατόπιν το βάζουμε σε ταψί προσθέτοντας νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας και το ψήνουμε για 2,5 ώρες στους 200 βαθμούς.
 

 Γλυκό Κουφέτο

Πολτό στρογγυλής άσπρης κολοκύθας (χαμηλής)

Οι ποσότητες των υπόλοιπων υλικών εξαρτώνται από το πόσα ποτήρια πολτό θα βγάλει η άσπρη στρογγυλή κολοκύθα.

Για κάθε ποτήρι του νερού πολτό της κολοκύθας βάζετε:

 

1 ποτήρι νερού ζάχαρη

1 ποτήρι νερού μέλι

4 ξυλαράκια κανέλας

3 βανίλιες

1 κιλό ή και περισσότερα (αν θέλουμε) αμύγδαλα ζεματισμένα, χωρισμένα στη μέση και ελαφρά καβουρδισμένα

 

Τρόπος Παρασκευής:

Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα από την εξωτερική της φλούδα και την καθαρίζουμε από τα σπόρια. Κόβουμε την ψίχα της σε κομμάτια, την ξύνουμε στην ξύστρα και στύβουμε πολύ καλά τον πολτό της.

Ρίχνουμε σε ανάλογη σε μέγεθος κατσαρόλα πρώτα όλα τα άλλα υλικά μαζί, και μετά χώρια τη ζάχαρη και τα βράζουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ο πολτός της κολοκύθας να κάνει φούσκες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει καλά, ανακατεύοντας το συνεχώς. Όταν στέκεται πάνω στο κουτάλι του γλυκού, τότε είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Όταν κρυώσει το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο.

 

Εναλλακτική Συνταγή για Γλυκό Κουφέτο

Υλικά:

1 κιλό λευκή κολοκύθα καθαρισμένη

1/2 κιλό ζάχαρη

1/2 μέλι

1 φλυτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα στη μέση κατά μήκος

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό

Χυμός ενός λεμονιού

 

 Τρόπος Παρασκευής:

Κόβουμε την κολοκύθα σε λεπτές φέτες, όπως τις τηγανητές πατάτες και την αφήνουμε μέσα σε ασβεστόνερο για 5 λεπτά. Την ξεπλένουμε πολύ καλά και την στραγγίζουμε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε την κολοκύθα και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι, ξαφρίζοντας όσες φορές χρειαστεί.

Προς το τέλος, ρίχνουμε τ' αμύγδαλα, χωρισμένα στη μέση, και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να δέσει το σιρόπι. Όταν κρυώσει το γλυκό, το μεταφέρουμε σε βάζα.

 

 

Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα

Υλικά:

1/2 κιλό λαζάνια ή ταλιατέλες, λίγο αλάτι και λάδι

Για την σκορδαλιά:

3 μέτριες πατάτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι ή λεμόνι

1 φλιτζάνι γάλα

2 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι

Για την κόκκινη σάλτσα:

4 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 μέτριες κουταλιές λιαστό πελτέ

 αλάτι,πιπέρι, δυόσμο(προαιρετικά),λίγο κανέλα, 2 φύλλα δάφνη

Τρόπος Παρασκευής:

Βράζουμε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό στο οποίο ρίχνουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες. Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε τις πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και τον βράζουμε μαζί με το γάλα, το ξύδι και το λάδι. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, καίμε λίγο τον πελτέ και βάζουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί. Σερβίρουμε τα λαζάνια και τα περιχύνουμε με τη σκορδαλιά. Από πάνω βάζουμε τη σάλτσα. Η αντίθεση αυτών των 2 σαλτσών μετατρέπει ένα απλό πιάτο σε ένα εξαιρετικό έδεσμα. Πασπαλίζουμε με Μηλέϊκο λαδοτύρι

 

 

Καρπουζόπιτα

Υλικά:

1.         Μισό καρπούζι (περίπου 5 - 6 κιλά)

2.         2 - 3 κουταλιές ελαιόλαδο, Σουσάμι, Κανέλα, Μέλι (περίπου 200 ml)

3.         Αλεύρι, 2 κουταλιές ζάχαρη

 

Τρόπος Παρασκευής:

Κόβουμε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια και το καθαρίζουμε από τα κουκούτσια. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το στίβουμε με τα χέρια, έτσι ώστε να χάσει όσο πιο πολλά υγρα γίνετε, αλλά να μην το διαλύσεις κιόλας.

Αφήνουμε το καρπούζι να μείνει στο τρυπητό και να στραγγίσει μόνο του, τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά το πλάθουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 6 - 7 κουταλιές αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μεγαλύτερο μέρος από το μέλι. (Οι αναλογίες είναι σχετικές. Προσέξτε λοιπόν τις ποσότητες στο λάδι και το αλεύρι. Πρέπει να τα προσθέτουμε σιγά-σιγά και λίγη-λίγη την ποσότητα, με προσοχή να μην  την υπερβείτε.) Ιδανικά το μείγμα θα πρέπει να μην είναι πολύ πηχτό και σε καμία περίπτωση νερουλό. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει, αλείφοντάς το με λάδι. (Προσοχή: Αδειάζετε με τέτοιο τρόπο το μείγμα, έτσι ώστε να μην ξεπεράσει σε ύψος τα 2 - 2,5 εκατοστά. Το καλύπτετε με σουσάμι και το βάζετε για ψήσιμο (45 με 50 λεπτά). Μόλις βγάλουμε την καρπουζόπιτα καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι και περιμένουμε να το απορροφήσει.

 

 

 

 

 

 

Μηλέικη Κολοκυθοτυρόπιτα

Υλικά για τη Ζύμη:

 8-9 φύλλα (3 ποτήρια αλεύρι, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλιά σουπ. Ξύδι, ένα ποτήρι λάδι και αλάτι) ή εναλλακτικά ένα πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

 

Υλικά για τη Γέμιση

  1. 2 κιλά κολοκύθα μηλέικη
  2. 6 αβγά
  3. 1 κιλό τριμμένο τυρί μηλέικο ή φέτα
  4. 1 ποτήρι του κρασιού γάλα
  5. 2-3 κουταλιές σούπας κατσικίσιο βούτυρο
  6. Αλάτι, πιπέρι

             

Τρόπος Παρασκευής:

Σε μία λεκάνη τρίβουμε την κολοκύθα και τη βάζουμε να σουρώσει και να στραγγίσει. Στη συνέχεια πλάθουμε τα φύλλα, εκτός και αν έχουμε έτοιμα, οπότε χρησιμοποιούμε αυτά. Χτυπάμε τα αβγά και ανακατεύουμε στη λεκάνη με το κολοκύθι το τυρί, ενώ προσθέτουμε και λίγο αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και το στρώνουμε με 2-3 φύλλα, αφήνοντας να προεξέχουν 15 εκατοστά από το ταψί. Έπειτα απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης και στρώνουμε πάλι 2-3 φύλλα, απλώνουμε το υπόλοιπο της γέμισης και κρατάμε μία μικρή ποσότητα για το τέλος. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα με ένα πινέλο και τοποθετούμε 2-3 φύλλα ζαρωμένα. Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, το γάλα και λίγο βούτυρο. Τέλος, ψήνουμε για μία ώρα στους 150 βαθμούς.

           

 

Χοίρος φούρνου με μηλέικο πελτέ

Υλικά:

  1. 1,5 κιλό σπάλα χοιρινή κομμένη
  2. 2 κρεμμύδια κομμένα φέτες
  3. 4 δόντια σκόρδο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  4. 200γρ. μηλέικος πελτές
  5. 2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες στον τρίφτη
  6. 200γρ. μέλι
  7. 200γρ. ελαιόλαδο
  8. 3 κουτ. Σούπας χοιρινή γλύνα (προαιρετικά)
  9. ½ φλιτζάνι του καφέ ξύδι
  10. 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
  11. 1 κουταλάκι γλ. μοσχοκάρυδο
  12. 2 κουταλάκια γλ. πιπέρι μαύρο
  13. 1 κουταλάκι γλ. πιπέρι κόκκινο (προαιρετικά)
  14. 2 κουταλάκια γλ. θυμάρι
  15. 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

 

Τρόπος Παρασκευής:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το χοιρινό και τις πατάτες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να μαριναριστεί το κρέας καλά. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2-3 ώρες και κατόπιν το βάζουμε σε ταψί προσθέτοντας νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας και το ψήνουμε για 2,5 ώρες στους 200 βαθμούς.