Απάντηση σε Άρθρο της εφημερίδας «Φωνή της Μήλου» με τίτλο «Ξεθώριασε» το όραμα για την επάνοδο της Αφροδίτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση σε Άρθρο της εφημερίδας «Φωνή της Μήλου» με τίτλο «Ξεθώριασε» το όραμα για την επάνοδο της Αφροδίτης

Κύριε Μαθιουδάκη,

 

Αναφερόμενοι στο ανωτέρω άρθρο της Εφημερίδας σας, μέσα από το οποίο επιχειρείται η απαξίωση της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη του θέματος επαναπατρισμού της Αφροδίτης της Μήλου, επισημαίνουμε τα εξής:

To «φιλόδοξο», όπως αναφέρετε, όραμα του Δημάρχου της Μήλου για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης, μετουσιώθηκε με την υπ. Αριθμ. 40/2017 Απόφαση του Δ.Σ. Μήλου, σε δράση και ενέργειες μέσω μια ολοκληρωμένης καμπάνιας, που με προσεκτικές και σταθμισμένες κινήσεις επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει άπαντες, εντός και εκτός Ελλάδος για την αναγκαιότητα επιστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και η καμπάνια ΤΑΚΕ ΜΕ ΗΟΜΕ, υποστηρίζονται από το σύνολο των Δήμων της Χώρας μέσω της ΚΕΔΕ και έχουν βρει την ανταπόκριση πλήθους κόσμου, επώνυμου και ανώνυμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που με κάθε τρόπο δηλώνουν την υποστήριξη στην σημαντική αυτή προσπάθεια.

Μέσα από αυτή την καμπάνια έχει αναδειχτεί ο σπάνιος και πολυσήμαντος συμβολισμός του αγάλματος αλλά και η απόλυτη σύνδεσή του με το πανέμορφο νησί μας, γεγονός που προσδίδει χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός, θετικό πρόσημο στην προσπάθεια ανάδειξης της Μήλου.

Η υποστήριξη που δεχόμαστε για το θέμα αυτό είναι τόσο σημαντική και συγκινητική που δίνει «φτερά» στην προσπάθεια μας για την διεκδίκηση που σε καμιά περίπτωση δεν έχει ξεθωριάσει. Η ανταπόκριση των φορέων, του κόσμου, των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και  όλων αυτών που πιστεύουν ότι και εμείς, ότι τα ιερά μνημεία του Πολιτισμού μας ανήκουν  στην γη που τα γέννησε και στον πολιτισμό που τα ανέστησε,  είναι αυτή που κάνει πιο έντονη την επιθυμία μας για διεκδίκηση.

Ψηφίσματα συμπαράστασης, ημερίδες, παρουσιάσεις, δημοσιεύματα, δελτία τύπου και συνεντεύξεις, βραβεύσεις, εκδηλώσεις και παράλληλες ενέργειες, με πολλούς υποστηριχτές σε όλη την Ελλάδα, είναι μερικές από τις δράσεις μας και το απτό αποτέλεσμα αυτών .

Το όραμα για την επάνοδο της Αφροδίτης είναι όντως μεγάλο και απαιτεί τόλμη, ενθουσιασμό, στρατηγική, συνέργειες δυνάμεων, δεξαμενή υποστηρικτών, προσεκτικές και σταθμισμένες δράσεις και ενέργειες, σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα και σαφέστατα επιμονή και υπομονή. Με αυτόν τον τρόπο βαδίζουμε και στον δρόμο αυτό έχουμε πολλούς συνοδοιπόρους.

Όλα αυτά φέρνουν αποτέλεσμα προς όφελος του νησιού μας και μόνο!

Για εμάς η Αφροδίτη είναι το απόλυτο  σύμβολο της Μήλου, το οποίο εμείς οι Μήλιοι οφείλουμε να  διεκδικήσουμε και αυτό κάνουμε.

Τα ιερά μνημεία του πολιτισμού μας δεν είναι δυνατόν να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται και να αμαυρώνονται, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανέναν για αντιπολίτευση και μικροπολιτική!

Η σοβαρή προσπάθεια της Μήλου συνεχίζεται και το απτό αποτέλεσμα φαίνεται καθημερινά με την απήχηση του κόσμου και των φορέων εντός και εκτός Μήλου. Οι φωνές ενώνονται και γίνονται ένα δυνατό ηχηρό μήνυμα που μπορεί να ξεκλειδώσει και τις πιο καλά αμπαρωμένες πόρτες. Νιώθουμε ικανοποίηση και δικαίωση για κάθε μικρό στόχο που επιτυγχάνουμε, για κάθε πόρτα που ανοίγει, για κάθε εμπόδιο που ξεπερνιέται. Και σε αυτήν την τελευταία αναφορά, επισυνάπτουμε την πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, που ανταποκρινόμενο στις πολλαπλές επιστολές μας,  ζητάει τον συντονισμό των ενεργειών ώστε η Αφροδίτη της Μήλου να συμπεριληφθεί στην λίστα των αρχαιοτήτων του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (επισυνάπτεται η σχετική αλληλογραφία).

Με την ευκαιρία σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Μήλου προετοιμάζει επετειακές εκδηλώσεις για τα 199 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος στο νησί μας που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2019, με τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, Χώρου της Αφροδίτης (ιστορικό κτίριο Θηλέων) και παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα, με την συμμετοχή των Συλλόγων και Φορών της Μήλου.

Κλείνοντας, ζητάμε τη δημοσίευση της επιστολής μας στο επόμενο φύλλο της Εφημερίδας σας και βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας για την έγκυρη ενημέρωση των συμπατριωτών μας.

    Ο Δήμαρχος Μήλου

 Γεράσιμος Δαμουλάκης

 

Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ

Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει ...

Λυπούμαστε - Τα σχόλια είναι κλειστά