8 Απριλίου 1820.
Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την ημέρα αρπαγής της Αφροδίτης της Μήλου, από την ημέρα που “απ’ τα ζητιανικά κουρέλια γύμνωσαν το θείο κορμί της οι βέβηλοι κουρσάροι” (ποίημα Γ. Δροσίνη) και “σε ένα παλάτι αρχοντικό, στον ξακουστό τόπο, ξενιτεμενη βρίσκεται κι άφθαρτη βασιλεύει, μαρμαρογέννητη Θεά, της Μήλου Αφροδίτη” (ποίημα Κ. Παλαμά).
Η δική μας ξενιτεμένη Αφροδίτη, το αιώνιο σύμβολο ελληνιστικής τέχνης, απαράμιλλης και ακατανίκητης ομορφιάς, διαχρονική στους αιώνες, με μοναδική ικανότητα να μαγνητίζει μυστηριωδώς τα βλέμματα όλων. Πηγή έμπνευσης χιλιάδων συγγραφικών έργων, ποιημάτων, θεατρικών παραστάσεων, ιστορικών αναφορών, σκηνικών ενσαρκώσεων, μύθων και αληθειών. Η δική μας Θεά, που περήφανα εκπροσωπεί την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας σε όλη την Οικουμένη.
Αποτελεί εδώ και 200 χρόνια το σήμα κατατεθέν του νησιού μας, ως πολιτιστικός και γεωγραφικός προσδιορισμός του βαρυσήμαντου ονόματός της!
Δυστυχώς, οι δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, δεν μας επέτρεψαν να τιμήσουμε ως άξιζε την ημέρα μνήμης της αρπαγής της.
Ο Δήμος Μήλου, με τη βοήθεια όλων σας, θα μεταθέσει στο έτος 2021 τις προγραμματισμενες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την αρπαγή του Αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.